Ürün yetiştiriciliğine ilişkin bilgilere aşağıdaki seçeneklerden ulaşabilirsiniz


Tarımsal üretimle ilgili video içeriklerine ulaşmak için tıklayınız...

Tarım ürünleri ile ilgili detaylı bilgiler - ürün tanıtımları için kategori seçiniz:


Siz de yöresel veya bölgesel bir ürününüzün burada tanıtılmasını sağlayabilirsiniz. Tanıtılmasını istediğiniz ürünlerle ilgili bilgileri e-posta adresimiz aracılığı ile bize iletebilirsiniz.

Siz de bilgi göndererek bu sitenin içeriklerine katkıda bulunabilirsiniz. Bizimle her konuda iletişime geçmek için aşağıdaki e-posta adresini kullanabilirsiniz.


 

KATEGORİLER

Organik Tarım

Tarım Ürünleri

Seracılık

Çiçekçilik

Arıcılık

Üretici Köşesi

Ülkemizde Tarım

Faydalı Bilgiler

Haberler

Videolar

Foto Galeri

   

11.04.2013

“Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla pirinç yiyebilir”

Mersin'de ele geçirilen ithal çeltiğe ilişkin soruları cevaplayan Bakan Eker, "Benim size Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak söylediğim şey şu, vatandaşlarımız o pirinçleri güven içerisinde tüketebilirler" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Benim size Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak söylediğim şey şu, vatandaşlarımız o pirinçleri güven içerisinde tüketebilirler" dedi.

Eker, Tarım Sigortalarının Gelecek 10 Yılı Çalıştayı'nda, Mersin'de ele geçirilen ithal çeltiğe ilişkin soruları yanıtladı. Mehdi Eker, gerek Uluslararası Pirinç Üreticileri Birliği gerek Avrupa Birliği'nin gerekse diğer kuruluşların verdikleri bilgiye göre dünyada şu ana kadar ticarete konu olan GDO'lu pirinç bulunmadığını söyledi.

Mersin Serbest Bölgesi'ne getirilen çeltikte, oradaki bazı laboratuvarlarda yapılan analizlerde GDO bulaşıklığının söz konusu olduğunun tespit edildiğini ifade eden Eker, daha sonra yapılan araştırmalarda bunun, pirinç üzerinde olmadığının belirlendiğini belirtti.

Konunun adli makamlara intikal ettiğini ifade eden Eker, şunları kaydetti:

"Bu yargının işi, bizim ona müdahale etmemiz, herhangi bir değerlendirme yapmamız doğru değil. Biz, teknik olarak analizlerin sonuçlarını zaten paylaşıyoruz. Burada şu olabiliyor. Çeltik kabuğunda bir bulaşma olduğunda pirinçte yaptığımız analizde bu kabukta çıkar ama onun derin analizinde kabuğu soyulup yıkandıktan sonra esas GDO'lu ise orada ortaya çıkar. Bunların sonucu beklenmeden kamuoyunun önünde bu şekilde tartışmaların yapılması doğru değil. Neden doğru değil, Türkiye yılda 900 bin tona yakın çeltik üretiyor. Bu yaklaşık 540 bin ton pirinç demektir. Dünyada henüz ticarete konu GDO'lu pirinç söz konusu değilken insanların kafasını bulandırıp, yedikleri ile içtikleri ile sorunlu hale getirmenin bir manası yok."

"Sürekli denetim yapıyoruz"

Türkiye'de bu anlamda gıda güvenliği açısından vatandaşın kaygı duymasını gerektirecek hiçbir husus olmadığını belirten Eker, konuya ilişkin gerçeği yansıtmayan haberlerin, Türkiye'ye, üretici ve tüketiciye zarar verdiğini söyledi. Eker, şöyle konuştu:

"Biz zaten en sıkı şekilde denetimlerimizi sürekli yapıyoruz. Biliyorsunuz, sağlığa aykırı ürün ve uygulama tespit ettiğimizde bunları kamuoyuyla paylaşıyoruz, bunları teşhir etmek dahil her türlü yaptırımı uyguluyoruz. Serbest bölgeden çıkan pirinçle ilgili olaya savcılık el koymuştur. Bizim yargı sürecine herhangi bir müdahalede bulunmamız, herhangi bir değerlendirmede bulunmamız, yargının bağımsızlığı açısından doğru değildir. Yargıya müdahale etmek manasına gelecek herhangi bir söz sarf etmek de doğru değil. Savcılık işini yapıyor.

Benim size Türkiye Cumhuriyeti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak söylediğim şey şu, vatandaşlarımız o pirinçleri güven içerisinde tüketebilirler. Çünkü ne Türkiye'de ne dünyada GDO'lu pirinç üretimi söz konusu. Bunun bu şekilde ticarete konu edilmesi söz konusu değil. Bazı araştırmalar yapılmış, doğrudur ama bunlar, böyle tohum haline getirilip, geliştirilip, satılıp, bundan pirinç üretilip dünyaya da bunun yayılması...Şu an itibariyle böyle bir şey yok. O nedenle vatandaşın endişe etmesine de gerek yok."

"Pirinçlerde GDO yok"

Bir gazetecinin "Bu ürün piyasaya dağıldı mı?" sorusu üzerine Eker, "Çeltik kabuğu ile yenmiyor" dedi.

Eker, "Bu çeltiğin hepsine el konuldu mu?" sorusunu da şöyle yanıtladı:

"Neticesi aydınlanıncaya kadar biz araştırmayı, soruşturmayı temin etmek tesis etmek durumundayız. Bu güvenlik açısından bunu gerektiriyor. İnsanların sağlığı, gıda güvenliği açısından endişe edecek bir şey yok. GDO'nun tespit edilmesi şu, çeltiğin kabuğunda laboratuvar tahlilinde bir gen tespit ediliyor. Doğru. Soyadan bulaştığı da tespit ediliyor ama 'bu pirincin içerisinde var' anlamı taşımıyor. Çünkü çeltiği kimse kabuğu ile yemiyor. Çeltik kabuğundan çıkarılıyor, alınıyor ve yıkanıyor o şekilde pirinç olarak tüketiliyor."


Kaynak: TarimTV



Bu haber  118904 defa okundu.

Geri Dön

 

Paylaş |

 

 
Son eklenen haberler »
 

Ruhsatlandırılmamış bitki koruma ürünlerine yasak! » 12.11.2017

Verimlilik için yeşil gübreleme » 12.11.2017

Yeni üzüm çeşitleri » 12.11.2017

"Arıcılıkta kurtuluş apiterapide" » 12.11.2017

Genç çiftçilere hibe desteği » 29.02.2016

Çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) başvuruda son gün » 29.02.2016

Ekmeğin nihai satış fiyatı 61 kuruş olmalı » 1.02.2016

Gübre üretimi ve satışına belge zorunluluğu » 1.02.2016

Kırmızı et ürünlerine ''sakatat'' katılamayacak » 1.02.2016

Fındık çiftçisi yeni yıldan umutlu » 30.12.2015


 

Tarım Ürünleri

Üretici Köşesi

Diğer Bilgiler

 

Tahıllar

Ürün Yetiştiriciliği

Türkiye'de Tarım

 

Baklagiller

Organik Tarım

Haberler

 

Endüstri Bitkileri

Arıcılık

Videolar

 

Sebzeler

Seracılık

Foto Galeri

 

Yağ Bitkileri

Çiçekçilik

İletişim

 

© 2012 TarimSitesi

Meyveler

Faydalı Bilgiler

 

 

Öğretmen

incir üreticileri birliği